Leírás és Paraméterek
A keleti országokban évszázadok óta ismert, még nyugaton még kevésbé elterjedt. Ajurvédában a nyelvkaparó elengedhetetlen része szájhigiéniánknak, főleg a reggelek során.
Nyelvfelületünk mély pórusokat és ízlelőbimbókat tartalmaz. Sok baktérium és étel maradvány tapadhat meg ezekben a pórusokban. A kutatások azt mutatják, hogy nyelvünk hámsejtjein egyenként átlagosan körülbelül 100 baktérium található meg. Tehát nagyon koncentrált baktériummennyiségről beszélhetünk a nyelvünk felületén.
A nyelven folyamatosan képződnek halott sejteket, ételmaradékok, élő és elhalt baktériumot, valamint vegyi anyagokat, mint például a ként, amelyet a baktériumok kibocsátanak többségében.
Ha ezt a réteget nem távolítjuk el rendszeresen, akkor egy vastag rétegben megtapad a nyelven, ami a szájszag egyik fő oka. Ezen kívül az ízlelőbimbók működését is tompítja.
A nyelvkaparó napi használata a fogkefe megfelelő használatával együtt nagyon hatékony a szájhigiéné szempontjából. Ecsetelés után finoman - nem túl keményen - kaparja át a nyelv teljes felületét. Ügyeljen arra, hogy ne nyúljon túl mélyre, mert a nyelvnek azt a részét, ahol sok nagy ízlelőbimbó van, nem szabad lekaparni.
Az általunk kínált nyelvkaparó rézből készül, ennek köszönhetően rugalmas, tartós és könnyen használható. A nyelvkaparó két szárát kell megfogni és a nyelv középső részén finoman végig húzni. Öblítés után újra ismételjük meg a gyakorlatot. Általában három kaparás elegendő, ennél többszöri használat káros lehet a nyelvre. Használatot követően alaposan szájöblítés ajánlott, vízzel esetleg természetes szájvízzel.